Lifestyle

Beneficiile râsului: râsul ca leac, scăpare, vindecare

07/03/2021

E recomandat să fim atenți la beneficiile râsului. Să râdem puțin. Să râdem și mai mult. Să râdem, de fapt, în fiecare zi. Așa am aflat că e bine, și chiar așa mă simt cel mai bine, când găsesc prilej de râs și bucurie, zilnic. Printre altele, este și o formă de terapie, prin râs, una care îndepărtează bolile, ajută la întărirea sistemului imunitar, și… arde calorii.

Dar când, și de ce să râzi? Cum să poți menține râsul la nivelul unei reacții la umor, fără a te lăsa împins/ă către alte extreme? Este o preocupare căreia încerc să-i „dau glas” în acest articol.

Mai întâi: este bine sau nu să râdem?

Într-un cuvânt: da. E bine să râdem. Cât mai mult și mai cu poftă. S-a demonstrat prin studii științifice că râsul are beneficii majore asupra organismului, și psihicului uman. Am enumerat câteva din ele în partea introductivă a articolului. Cel mai important mi se pare, însă, faptul că râsul scade nivelul de stres și ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Deci nu ar trebui neglijat. Poate, mă gândesc că ar trebui adăugat la acestea:

„Pentru o bună funcționare a organismului, faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.”

„Consumați zilnic fructe și legume.”

„Pentru o bună funcționare a organismului, consumați zilnic minimum 2 litri de apă pe zi.”

și acesta:

„Pentru o funcționare optimă a organismului, râdeți mult, și râdeți frumos.”

Ei, asupra lui „mult” nu cred că trebuie să insist prea tare, pentru că râdem cu toții, și nu părem să ducem lipsa lui. Zic. Mai degrabă ar fi cazul să punem puțin mai mult în lumină problema lui „cum să râzi frumos”.

Iată câteva lucruri de care e bine să ținem cont, în vârtejul distracției și amuzamentului:

Beneficiile râsului ca reacție la mai multe forme comice

despre-ras

Râsul este, în fond, o reacție la ceva comic. Fie că e comic de limbaj (atunci când o vorbă, un termen sau o expresie ne fac să râdem), comic de situație (situația în sine este ilară), comic de caracter (se referă la modul cum se comportă cineva/un personaj dintr-o carte), comic de nume (un termen – nume propriu al unui personaj ne stârnește ilaritatea), este vorba de COMIC. *De remarcat faptul că acest ceva comic poate face parte din realitate, sau poate aparține unui domeniu fictiv (poveste dintr-o carte, un film).

Însă, dincolo de comic, mai sunt și alte cauze care pot stârni râsul:

Ironia

Deși cumva comicul este în acest caz „împins mai departe” decât limitele generale ale politeții, ironia este ușor de acceptat și inclus în conversații. Ca răspuns, declanșează râsul, însă atenție: dacă ironia vizează o anumită persoană, și râsul stârnit de ea vizează automat aceeași persoană (cu aceeași intensitate de poziționare în conradictoriu cu persoana respectivă). Dacă vizează o anumită situație, iarăși, avem de-a face cu o luare de atitudine contradictorie față de starea de fapt. Mai există și autoironia: râsul este permis în măsura în care cel care se ironizează introduce ilaritatatea în conversație.

Sarcasmul

Tot o formă de comic, sarcasmul este departe de a avea nevinovăția comicului, și are puterea de a jigni mult mai mare decât ironia (fină sau oricât de grosolană ar fi fost ea). De aceea, este bine să fim atenți când folosim sarcasmul – în geberal, scopul lui este de a înfiera anumite stări de fapt care musai trebuie schimbate, iar sarcasmul trezește conștientizarea acestui fapt în ceilalți (cei care ar trebui să ajute la schimbare). După părerea mea, sarcasmul nu ar trebui niciodată folosit la adresa unei persoane. În acest fel, consider că se atentează la demnitatea acelei persoane, și se subestimează puterea aceleia de a înțelege lucrurile într-un mod mai elegant, mai delicat, mai uman.

Sardonicul

Întâlnit în special ca adjectiv, termenul exprimă un sarcasm accentuat, la care se adaugă cinism și dispreț. Un râs sardonic este un râs batjocoritor, care, implicit, ofensează și chiar anulează situația/persoana/obiectul care i-a dat curs. Nu este recomandat în nici un caz, și mă îndoiesc că are efect benefic asupra organismului (poate, chiar din contră). De multe ori, în grupuri, se tinde către așa ceva, dar mulți dintre noi nu sunt în stare de atât de mult pentru a incrimina o persoană. Și atunci se limitează la ironii mușcătoare, derivate din comicării banale, menite să creeze „biserici” și „bisericuțe”.

Așadar, nici ironicul (sau într-o mică măsură), nici sarcasmul și nici sardonicul nu par să fie forme generatoare de râs benefic. Beneficiile râsului autentic sunt date de spontaneitate, efectul surpriză și neobișnuit, și care stârnesc amuzamentul. Ceea ce depășește această limită nu își are loc în recomandările de a râde mult, și de a râde frumos.

Beneficiile râsului ca formă de expresie a unei atitudini pozitive

Am fost de atâtea ori martora râsului frumos, a râsului nestăpânit, în hohote, și l-am încurajat. Am fost și martora râsului din scaunul de spectator al unei piese de teatru sau a unui film. Și-mi dau seama că este unul dintre cele mai frumoase manifestări, și unul din cele mai frumoase lucruri care ni se pot întâmpla într-o zi. Cu toate acestea, s-a întâmplat să deslușesc și notele de ironie sau sarcasm din spatele unui râs care se voia nevinovat, și l-am dezaprobat. De ce nu l-am încurajat în asemenea situații? A fost vorba de un râs fals, de un comic fals, și de o denaturare a rolului benefic al râsului.

Personal, sunt de părere că nu se poate râde în stânga și în dreapta, de ce-ți aduci aminte sau de ce prevezi în viitor, fără a fi atent la calitatea acelui râs: alte intenții disimulate în râs = râs fals. Mai trebuie să avem grijă și de demnitatea celui de care râdem, și de gradul de familiaritate pe care ni-l permitem în prezența aceluia/aceleia, și de regulile de politețe pe care, de bine de rău, încercăm să le respectăm, și chiar de sănătatea noastră (un râs fals cred că mai mult dăunează decât folosește).

Cu atâtea de luat în calcul, mai e loc pentru râs din toată inima?

beneficiile-rasului

Beneficiile râsului necenzurat

Sigur că da. Sunt destule prilejuri să râzi din toată inima, în hohote (cum se spune), sau chiar poți să creezi acele prilejuri. Totul ține de puterea ta de imaginație, și de abilitatea de a introduce neobișnuitul într-un sistem de percepții bine structurat.

Ei, și atunci când suntem amuzați la culme, recomand să nu cenzurăm râsul. Să lăsăm deoparte grija că ne aud vecinii, că nu-i frumos, și să ne gândim că-i sănătos: o bună porție de râs adaugă la leguma, strugurele, sticla de apă și mersul pe jos dintr-o zi, o și mai mare eficiență în a trăi bine.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply