Interviuri

Despre Coaching de poveste

04/04/2021

1. IKY: Bună Mădălina! Am văzut ce reprezintă Coaching de poveste și cui se adresează, dar, te rog, poți să ne spui: ce înseamnă Coaching-ul de poveste pentru tine?

Mădălina: Bună, Veronica! Am creat proiectul Coaching de poveste din dorința de a aduce coachingul mai aproape de oameni într-o manieră creativă. Reprezintă un spațiu virtual în care cititorul/clientul se poate familiariza cu conceptele de bază ale acestei sfere a dezvoltării personale, prin intermediul adaptărilor unor povești celebre.

2. IKY: De ce „Coaching de poveste”? Cum ai ales această denumire?

Mădălina: În copilărie am fost foarte atașată de povești, reprezentau o modalitate plăcută de a fugi dintr-o realitate mai mult sau mai puțin ternă și de a explora o alta plină de peripeții, personaje interesante și fapte vitejești.

M-am gândit să îmbin familiaritatea și creativitatea poveștilor cu esența coachingului, care încă reprezintă o metodă de dezvoltare personală destul de puțin cunoscută și/sau mediatizată în România.

Așa s-a născut coachingul de poveste, care are dublu înțeles: atât lucrul cu un personaj fictiv dintr-o poveste, cât și caracterul de basm pe care-l capătă acest proces pe parcurs.

3. IKY: De când te ocupi de coaching? Cum ai luat decizia să urmezi un astfel de drum?

Mădălina: Se împlinește un an de zile de când am ținut prima sesiune. Nu intenționasem să devin coach inițial, ci să găsesc răspunsuri la unele întrebări existențiale pe care le aveam. Am fost atât de acaparată de rapiditatea cu care se iveau conștientizările într-un cadru lipsit de judecată și încurajator, că am vrut să împărtășesc această tehnică și cu ceilalți.

4. IKY: Dacă ar fi să vorbești de un Înainte al activității de coaching, și de un După al luării deciziei de a urma acest drum, ce ne-ai povesti pentru fiecare dintre cele două perioade?

Mădălina: Incursiunea mea în domeniul dezvoltării personale a început acum 5 ani de zile, așadar am apucat să experimentez multe forme de terapii. Plusul de valoare oferit de coaching a fost descoperirea unei metode mai rapide și eficiente de a-mi schimba paradigmele. În plus, capacitățile mele de ascultare atentă s-au îmbunătățit considerabil și am putut să-mi explorez universul interior într-un mediu prietenos.

5. IKY: Cum vezi că va evolua Coaching de poveste, potrivit dorinței tale de reîntoarcere la povești și la coaching cu suflet?

Mădălina: Nu știu să-ți spun ce va aduce viitorul, însă prezentul mă găsește structurând un program de dezvoltare personală care să încorporeze această latură creativă într-o mai mare măsură. Bineînțeles, sufletul este prezent în toate etapele 🙂

6. IKY: Te rugăm să ne spui câte ceva despre cum contribuie coaching-ul la dezvoltarea celor care apelează la ajutorul tău?

Mădălina: Coachingul te ajută să obții răspunsuri mai bune prin adresarea unor întrebări mai bune focusate pe zona sau zonele de interes.

Îți oferă cadrul sigur și lipsit de judecată necesar descoperirii și aprofundării aspectelor sinelui și resurselor interioare, te obișnuiește cu introspecția și te împuternicește pe mai departe, astfel încât să poți găsi rezolvare la provocări viitoare aplicând instrumentele învățate anterior.

Bineînțeles, odată cu aceste schimbări vine și o încredere mai mare în propriile capacități de reușită.

7. IKY: Care este rolul coaching-ului în sfera mai largă a serviciilor orientate către dezvoltare personală?

Mădălina: Coachingul este un instrument de maximizare a rezultatelor foarte versatil, din punctul meu de vedere: poate fi folosit în tandem cu alte forme de dezvoltare personală (NLP, consultanță, psihoterapie, chiar tango), producând rezultate rapide.

Este folosit atât ca instrument de dezvoltare individuală, cât și colectivă (team coaching, conferințe și convenții) și poate fi organizat atât online, cât și offline.

8. IKY: Ce le spui scepticilor, legat de coaching, și, încă, ce le spui scepticilor – legat de Coaching de poveste?

Mădălina: Ce riscă dacă încearcă? 🙂

9. IKY: Ai câteva recomandări pentru cei care  fac primii pași în activitatea de coach?

Mădălina: Ca în orice domeniu, dacă vrei rezultate tangibile și semnificative, consider că e nevoie să investești niște resurse. Nu sunt adepta cursurilor scurte și ieftine online (nu în domeniul coachingului, cel puțin).

A fost nevoie de 6 luni de zile, un portofoliu de sute de pagini și o investiție considerabilă în bani ca să asimilez cunoștințele (de calitate și pertinente) necesare pentru acreditarea națională. Desigur, plaja informațională este mult mai mare și studiul acestui domeniu vast nu se termină, de fapt, niciodată.

Pare mult, însă rezultatele obținute cu clienții fac să merite din plin toată implicarea 🙂

Țin să mai fac o precizare de o importanță poate și mai mare: comparația venită dintr-un spațiu de superioritate/inferioritate față de ceilalți nu face decât să-ți stagneze progresul, indiferent de domeniu.

Avantajul pe care-l are fiecare este unicitatea. Dacă ne permitem să acceptăm, să cultivăm și să răsplătim această diversitate, atunci rezultatele vor apărea negreșit.

O ultimă precizare: dacă nu sunteți adepți cold calling și nu aveți public, recomand achiziționarea unui program de marketing/business pentru a crește vizibilitatea și vânzările. Eu nu am făcut asta la început și rezultatele au fost mult mai slabe.

10. IKY: Ce sugerezi celor care vor să apeleze la/apelează la coaching, din punct de vedere al unei pregătiri prealabile și al lucrului cu ei înșiși?

Mădălina: Le sugerez doar să fie implicați, deschiși și sinceri cu ei înșiși, astfel vor putea obține rezultatele dorite.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply