Recenzie carte

Marc Levy – Ea & El

13/10/2017

Cartea mi-a atras atenția datorită prezentării glamour, poate și datorită publicității care i s-a facut intensiv, atât în librării cât și pe internet. Interesul a crescut atunci când

am remarcat că e scrisă de Marc Levy. Iar lectura mi-a susținut convingerea că nu a fost o alegere proastă. Știam despre Marc Levy că este printre cei mai citiți și apreciați autori francezi contemporani. Și eram puțin familiarizată cu stilul, de când am citit „Și dacă e adevărat…”. Acel roman mi-a fost dăruit, primul motiv pentru care am decis să acord atenție autorului în cauză. Și după ce am terminat de parcurs povestea, am încadrat-o în seria carte bună. Prin urmare, nu mi-a fost greu să mă hotărăsc să citesc „Ea & El”, care, din nou, s-a ridicat la înălțimea așteptărilor de carte bună. Acum, aflu că Marc Levy este și producător de film.

Despre subiectul cărții

La prima vedere, subiectul pare unul facil. Ea și el ajung să se cunoască în urma unui schimb de replici pe un site de dating. Întâlnirea este povestită cu un umor la care nu ai cum să rămâi fără reacție. Urmarea este alcătuită, cu bune, cu rele, din istorioare care par banale, dar care capătă sens pe măsură ce se desfășoară întreaga poveste.

E un subiect de actualitate, aparent frivol, dar căruia Marc LEVY știe să îi dea consistență. Cum? E sectretul artei lui de a scrie. Unul din moduri este faptul că folosește un ritm alert, dinamica scriiturii este una adaptată zilelor noastre și vitezei la care se întâmplă lucruri în prezent. Astfel reușește el să facă povestea să vibreze în rimul nostru propriu, al cititorilor săi, și să concureze cu viteza la care noi anticipăm, facem pronosticuri și emitem păreri asupra posibilităților de final.

Prin ușurința cu care scriitorul francez transmite ceea ce dorește el să transmită, reușește să ne rețină atenția asupra a ceea ce este important în carte.

Și, de fapt, ce este important în carte?

Ceea ce se întrevede în acest puzzle de întâmplări care constituie romanul „Ea & El”, este o reflecție asupra arbitrarului. Un hazard care capătă sens, și în care evenimentele se împletesc pentru a da o anumită direcție lucrurilor. Dacă înlocuim hazard cu destin? În acest caz, destinul, în ciuda adervsităților realității (o realitate din care fac parte inclusiv personajele, cu propria lor psihologie), își croiește drum către țintă. O dată terminată ultima filă a cărții, rămâi cu impresia că, într-adevăr, lucrurile nu puteau fi altfel, nu se puteau încheia altcumva.

Recunosc, ideea este ocultată de senzaționalul faptelor, ceea nu o face mai puțin valoroasă, și nici mai puțin demnă de reținut.

Luată per ansamblu, este o carte care merită timpul. Meritul este, în fond, al autorului, care ne face să acordăm atenția cuvenită unor replici, fapte sau personaje – ca și cum am face-o din proprie inițiativă. Marc LEVY doar povestește, este și rândul nostru să ne implicăm în poveste, de bună voie. Însă stilul scriitorului este cel care atrage ca un magnet, este imposibil să nu te implici, cu o mare doză de umor, curiozitate și introspecție, asupra subiectului cărții.

O mică recomandare: e o carte ce se citește de minune într-un weekend, într-un moment când vrei pur și simplu să te relaxezi, sau într-o mini-vacanță. Va face în așa fel încât să îți mențină trează atenția, indiferent cât de puțin efort de concentrare ești dispus/ă să investești în lectura ei.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply