Recenzie carte

“Jurnal” – Mihail Sebastian (recenzie carte)

17/01/2021

„Jurnalul” lui Mihail Sebastian nu știu dacă are neapărat nevoie de o recomandare. Însuși numele autorului este o recomandare în sine. De asemenea, este o carte probabil tentantă pentru amatorii de memorii și jurnale.

Totuși, scriu câteva cuvinte despre carte, îndeosebi pentru cei mai puțin dispuși să cumpere un (nou) “Jurnal”. Și voi spune că: merită.

După ce am citit „Timpul ce ni s-a dat” (Annie Bentoiu) – care a acoperit perioada

1944 – 1959, am mers, cu “Jurnalul” lui Mihail Sebastian, puțin mai în urmă, la o altă perioadă interesantă: 1935 – 1944.

Deși aceasta din urmă a beneficiat de mult mai multe descrieri, am fost surprinsă de relatări ale unor fapte și întâmplări despre care nu știam mare lucru, poate chiar nimic.

Pe numele real – Iosif Hechter, Mihail Sebastian povestește, din perspectivă personală, evenimente cuprinse între 1935 și 1944, experiențe proprii și globale dimpreună. O perioadă preponderent marcată de Cel de-al Doilea Război Mondial se dovedește a fi, în egală măsură, o perioadă importantă din viața unui scriitor.

Aflăm cum, în acest interval, au fost redactate „Jocul de-a vacanța” și „Steaua fără nume”, de exemplu: două piese de teatru remarcabile (dacă nu le-ați văzut jucate, recomand cu căldură). Ce stil de a scrie avea autorul? Cum se integra scrierea paginilor de teatru (sau de roman) în obiceiurile de zi cu zi ale lui Mihail Sebastian? Cum găsea ideile? Sunt tot atâtea întrebări la care vei găsi răspuns în „Jurnal”. Și nu unul oarecare, ci într-o poveste interesantă despre cât de ușor/greu este să fii scriitor.

Se adaugă o listă considerabilă de piese muzicale clasice pe care, dacă nu le-ai ascultat, le poți asculta în paralel cu citirea „Jurnalului”. Și vei vedea cam cum își petrecea timpul Mihail Sebastian, cum și ce gândea în legătură cu evenimentele vremii, care îi erau prietenii și care îi erau falșii prieteni.

Emoționant este episodul în care povestește cum a pierdut foile romanului „Accidentul”, și cum l-a refăcut de la zero, doar în baza a ceea ce-și amintea că scrisese. La fel, poate dorești să afli câte ceva despre prietenia dintre Mihail Sebastian și Camil Petrescu. Și despre cum s-a degradat această prietenie. Cum a rezistat vremurilor Mihail Sebastian, ce a gândit și ce a simțit.

Per total, este o carte-document imposibil de ratat de cei care adaugă noi și noi informații, la cunoștințele pe care le au despre… istorie. Este o carte importantă atât ca relatare a întâmplărilor istorice, cât și ca o mai bună cunoaștere a unui scriitor care face parte din cultura noastră.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply