HandMade, Interviuri

Quilling, by Oana

21/02/2021

Cu termenul de quilling sunt familiarizată de vreo 5 ani. Dar nu mi-a atras atenția în mod deosebit prin vreo creație anume, până de curând. Așa încât nu am căutat mai multe informații despre tehnica de quilling, ori modele, până când am găsit această imagine:

Quilling – doamnă cu rochie vaporoasă

Quilling - doamnă cu rochie vaporoasă

Bogăția de culori și forme înveselește imaginea, fără a crea redundanță. Fiecare floricică pare șezată exact în locul potrivit. Per total, rochia fetei desenate continuă postura grațioasă printr-o abundență de flori, pare că și fructe și frunzulițe, care sunt binevenite în decor. Ca să poți lucra o astfel de vestimentație, recunosc că e nevoie de o bună imagine de ansamblu, plus o libertate de a încerca asta, și asta și asta, ceea ce dă tot farmecul creației handmade. Culorile, deși multiple și vesele, creează contrast doar cât să dea șarm întregului. Este o expresie a bunului gust și a unui simț estetic demn de toată lauda.

Tabloul este realizat prin quilling, despre care am ajuns să cunosc mai multe.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu tehnicile de quilling: quilling-ul se referă la filigranarea hârtiei, mai exact utilizarea de benzi de hârtie care vor fi rulate, modelate și apoi lipite împreună. Rezultatul e un model decorativ care poate fi folosit pentru felicitări, tablouri, etc. Sunt utilizate un kit de quilling și modele decorative care vor fi reproduse prin tehnicile de quilling.

Aflu, așadar, că, departe de a fi vreo invenție modernă, quilling-ul era folosit încă de prin Egiptul Antic. Mai apoi, călugării și călugărițele din Evul Mediu foloseau quilling-ul, mai exact utilizau benzile aurite ale chenarelor din pagini de cărți sfinte, pentru a crea decorațiuni în lăcașele de cult. Quilling-ul era astfel o formă de a crea decorațiuni ieftine. Undeva prin secolul 19, quilling-ul era o formă de a petrece timpul indicată doamnelor și domnișoarelor. Pe atunci, quilling-ul era considerat suficient de complex pentru femei, încât să stabiliească o limită superioară a gradului de dificultate acceptat în activitățile pentru doamne.

Ce face deliciul istoriei quilling-ului este modul cum, de la o activitate considerată suficient de complexă pentru doamne, a ajuns o activitate mai degrabă simplă de a petrece timpul, în vremurile noastre. Confruntată cu dificultățile zilnice, munca (la birou sau acasă), greutățile întâmpinate atunciu când are în grijă întreaga casă și familie, doamna zilelor noastre se bucură de un mod plăcut de relaxare recurgând la… quilling și creații handmade.

Revenind la tabloul care m-a familiarizat cu tehnica de quilling:

Mi s-a părut deosebit de tot ce am mai văzut în rest. Mi s-a părut că merită atenție. Și tot respectul pentru răbdare, talent și inspirație. Combinația în sine a elementelor pare destul de elaborată, așa că faptul de a fi citit detaliile lucrării m-au intrigat mai mult, în loc să-mi satisfacă interesul pentru quilling:

E un tablou în format „A4, rama este 9 lei, hârtia nesemnificativă căci e foarte ieftină, muncă multă și migală (aproximativ 20 de minute la o singură floricică)” – ne spune Oana Neagu, autoarea acestei creații.

Observațiile m-au lăsat cu un „Și totuși…” în care munca multă și migala sunt completate de ceva în plus: un talent și un simț estetic pentru care quilling-ul este doar o simplă formă de expresie.

Sunt convinsă că același talent și bun gust, dacă și-ar găsi un alt mijloc de exprimare, ar da creații la fel de valoroase din punct de vedere artistic.

Priceperea în creații quilling este valoroasă, însă este bine dacă se adaugă și un dram de talent estetic. În acest din urmă caz, ne bucurăm de creații moderne, decorațiuni artistice deosebite ca în tabloul de mai sus: combinație, inovație și handmade la un loc. Stilul excelent de prezentare a creației în sine depășește problemele de material utilizat, sau combinații de quilling și desen. Pentru că rezultatul, tabloul, este mai mult decât părțile componente. Implică și viziune creativă, și originalitate, și inspirație, și disponibilitatea de a lucra meticulos la exprimarea Frumosului.  

Dacă în primul tablou avem o reprezentare a delicateții feminine, iată și un exemplu de „portret” stilizat:

Portret de roșcată

Quilling - tânără cu păr roșcat

Parcă-ți spune că se poate și frumos, nu-i așa?

Într-o primă etapă, nuanțele de roșcat sunt cele care îți atrag atenția. Într-o combinație de forme complexe (flori, steluțe, frunzulițe și alte construcții abstracte), ești tentat să-ți cauți direcția de urmat cu privirea. De la stânga la dreapta, impresia puternică de la început se menține, printr-o constanță a stilului. Pentru ca, în extremitatea dreaptă, să ai o surpriză foarte frumoasă: un chip delicat de femeie, desenat, pare să fie completarea perfectă a tabloului. O doamnă cu păr roșcat, sigur, nu te-ai fi gândit de la prima vedere… Lucrare excelentă, desenul pare încrustat în benzile de hârtie pentru quilling, și toate par să fie la locul lor, deși multe, deși abundente, produs al unei imaginații și expresii libere. Un tablou handmade de nota 10!

Iată și un alt model, mai simplu, care se numără printre primele încercări ale Oanei (poate ceva mai ușor de duplicat, atunci când începi să exersezi):

Quilling – model pentru începători

Oana ne spune că aceasta este prima ei încercare în ale quilling-ului. Este un model mai simplu de realizat, fără ca simplitatea să fie în detrimentul esteticii tabloului. Inovațiile sunt mai puține, găsesc aici tehnici repetitive (pentru a reda penajul), dar și câteva elemente mai îndrăznețe (aripile, sau modelele laterale, de culoare verde). Pentru o primă încercare, este frumos.

Pentru cei/cele pe care quilling-ul îi/le tentează, e recomandat să înceapă cu modele simple, precum cel de mai sus. Este un exemplu care te ajută atât să repeți procedurile de bază pe care tocmai le-ai învățat, cât și să capeți curajul de a încerca forme mai îndrăznețe.

Alte utilizări pentru quilling

Prin extensie, modelele pentru quilling pot fi utilizate pentru a decora diverse obiecte, pentru felicitări sau mărturii:

Ingenioase, de bun gust și vesele, aceste mărturii sunt o altă încercare, reușită, a Oanei.

Din punctul meu de vedere, este o activitate interesantă, și un hobby care, poate, ne așteaptă pe mulți să-l încercăm, să-i dăm viață. În plus, quilling-ul este o șansă de a-ți pune în valoare simțul estetic, bunul gust și talentul creator. Încurajează imaginația, și îi dă exact limitele necesare ca să tai, din imaginar, forma de artă concretă cu care vei încânta lumea.

Ce zici, te atrage?

*Dacă vrei să urmezi aceeași cale și să realizezi creații handmade prin quilling, imaginile din acest articol îți pot servi ca sursă de inspirație.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply